ihmissusi

kmarvia
14.8.2010

puoliksi ihminen ja puoliksi susi, vanha myytti

tässä vanhassa tarinassa esiintyy ihmissusi

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi ensimmäinen kommentti tälle sanalle!

Piilota

ihmissusi

Serulfen
22.10.2018

Ihmissusi on taruolentona on ikivanha ja siitä on useita versioita ympäri maailmaa. Ns. klassiseksi ihmissudeksi vakiintunut populäärikulttuurista tuttu otus juontaa juurensa etenkin vanhoista eurooppalaisista ihmissusilegendoista.

Tämä nk. klassinen ihmissusi on siis henkilö, joka on saanut ihmissuden pureman ja sitä myötä kirouksen, jonka myötä hän muuttuu osittain tai kokonaan verenhimoiseki sudeksi täysikuun aikaan. Usein ihmissusitarinoissa kirottu joutuu salailemaan tätä "sisäistä petoaan" ja tyypillinen ihmissusitarina sisältää kohtauksen, jossa muodonmuutos tapahtuu ja ns. "peto on irti", eli verta lentää kirotun menettäessä itsehillintänsä muodonmuutoksensa mukana...

Ihmissusi-muodonmuutoksia on tavattu niin vanhoissa kuvituksissa kuin nykyaikaisissa elokuvissakin runsaalla visuaalisella vaihtelulla. Tyypillisiä arkkityyppejä ovat seuraavat:

- Muuten normaali ihmisen muoto, mutta voimakkaampi, keltasilmäinen, karvapeitteinen, terävähampainen ja -kyntinen. Kaikkein ihmismäisimpiä variantteja, litteä karvanaama karvaisilla "haltiakorvilla".

- Muuten ihmismäinen muoto, mutta kokonaan tai enemmän suden kaltainen pää, susimaiset takajalat ja vahva yläruumis. Usein pystyy juoksemaan sekä neljällä että kahdella raajalla.

- Kokonaan neliraajainen susi tai susihirviö.

- Osa muistuttaa turkiltaan ja naamaltaan enemmän luonnollista sutta, osa on enemmän "hirviömäisiä" ja tarkoituksella irvokkaasti vääristyneen näköisiä kauhuelementin lisäämiseksi.

Elokuvien ja kansantarujen ihmissusitarinoissa päähenkilö usein aloittaa normaalina ihmisenä, joka joutuu ihmissuden puremaksi, tulee itse ihmissudeksi ja päätyy kamppailemaan kirouksen kanssa henkilökohtaisesti.

Vaihtoehtoisissa ihmissusimyyteissä sudeksi muuttuminen on enemmänkin vapaaehtoinen ja usein rituaalinen toimi ja muodonmuuttaja pitää oman tahtonsa sudenhahmossakin. Tämä versio on tullut suosituksi mm. nykyaikaisessa nettitaidekulttuurissa perinteisten kauhuhirviöihmissusien rinnalle. Tämä toisenlainen, usein vähemmän hirviömäisenä kuvattu ihmissusi edustaa näissä tarinoissa enemmänkin ihmisen positiivista suhdetta luontoon ja eläimellisempään puoleen ihmisen omia vaistoja. Tämä poikkeaa suuresti klassisista murhanhimoisista ihmissusista, jotka symboloivat lähinnä ihmisen itsehillintänsä hylkäämistä pedon vaistojen sijaan ja ihmisen "susimaista" julmuutta omiaan kohtaan.

Etenkin eurooppalaisen ihmissusimyytin uskotaan polveutuvan lykantropiaksi kutsutusta mielisairaudesta, jossa sairastaja alkaa käyttäytyä eläimellisesti ja väkivaltaisesti, kokien päänsä sisässä harhan eläimeksi muuttumisesta. Lykantropiasta on olemassa vain vanhoja keskiaikaisia kirjoituksia, muttei niinkään nykyaikaisen psykologian tieteen valossa tehtyjä tutkimuksia saati dokumentoituja tapauksia. On mahdollista, että kyse on vain kauhulegendoista, joita on kerrottu viihteen vuoksi ja niistä on myöhemmin keksitty suoranainen satuolento, eli oikeasti muotoaan muuttava ihmissusi.

Ihmissusielokuvia:

Cry Of The Werewolf, Blood And Chocolate, Big Bad Wolf, Cursed, Ginger Snaps, Dog Soldiers, The Company Of Wolves, Wolfman, An American Werewolf In London

Merkittäviä ihmissusien esiintymisiä elokuvissa, videopeleissä ja kirjoissa:

Remus Lupin - Harry Potter ja Azkabanin vanki, Van Helsing, Twilight - Eclipse, Hotelli Transylvania, pelihahmoina käytetty Worgen-rotu World Of Warcraftissa, Wolf/Scourge Beast Bloodbornessa, Skyrimin ihmissudet, Jon Talbain Darkstalkersissa

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi ensimmäinen kommentti tälle sanalle!

Piilota

Lisää uusi määritelmä sanalle ihmissusi.